Napar z imbirem na przeziębienie

Potrzebujesz 3 składników, aby w 3 prostych krokach zabezpieczyć siebie i swoją rodzinę na okoliczność pierwszych oznak przeziębienia. Katar, kaszel, ból gardła, gorsze samopoczucie – ta mikstura zastosowana od razu, na gorąco (dosłownie!) rozproszy przeziębienie i postawi każdego na nogi.

Potrzebujesz:
Spory korzeń świeżego imbiru
Duża cytryna
4 łyżki miodu lipowego

Co ważne, cytryna powinna być BIO, czyli pochodzić z certyfikowanych upraw, a tym samym nie zawierać środków chemicznych używanych do hodowli roślin i ich transportu ze słonecznych regionów świata. Możesz taką BIO-cytrynę nabyć w sklepach ze zdrową żywnością a nawet w niektórych sklepach sieciowych.

Na przeziębienie, jak mówiła moja babcia wychowana w lesie, najlepszy jest miód lipowy. Działa antybakteryjnie, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami.

Aby miód nie stracił swoich właściwości należy go dodać do ciepłej, ale nie gorącej mikstury.

Przygotowanie:

Krok 1. Obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami korzeń imbiru, umieść w zamykanym naczyniu, może być słoik.

Krok 2. Zalej imbir litrem wrzątku i odstaw pod przykryciem na co najmniej 15 minut.

Krok 3. Wciśnij cytrynę, możesz również wkroić kilka plasterków ze skórką, jeśli lubisz jej aromat, dodaj miód. Wymieszaj.

Gotowe.

Tak przyrządzoną miksturę (cały słoik!) wypij w ciągu dnia dolewając ją do herbaty lub ciepłej wody.

Jeśli do tego spędzisz dzień w łóżku, lub na kanapie pod ciepłym kocem, wygrzejesz się i wypocisz, następnego dnia poczujesz się o niebo lepiej! O naturalnej kuracji uzupełniającej przeczytasz tutaj.

be the first to comment on this article

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *