Jak w 15 minut zrobić pyszne i apetyczne kanapki na śniadanie?

Kluczem do pysznych kanapek jest oczywiście pyszne pieczywo. My wybieramy ciemne, pełnoziarniste, na zakwasie. Im bardziej mokre i ciężkie, tym smaczniejsze. Czasem piecze je dla nas przyszły szwagier Złota Rączka – przesiąknięte jest wtedy zapachem czarnuszki i ma twardą, chrupiącą skórkę. Mniam.

Drugim kluczowym składnikiem jest masło. Tak, tak –  dobre tłuste 82% masło. Ilość wedle upodobania, ale z pewnością nie może to być maślana mgiełka.

Teraz coś zielonego: sałata, rukola, roszponka. Do zieleni pasuje żółć – ser żółty, kozi, z ziołami, wędzony. Na wierzch plasterki rzodkiewki, pomidora, zielonego ogórka, ogórka kwaszonego lub kiełki.

Jest też wersja dla mięsożerców. Na posmarowaną masłem kromkę nakładamy serek kozi do smarowania. Następnie cienko pokrojone plastry wędzonej szynki bądź Prosciutto Crudo. Całość posypujemy rukolą lub kiełkami lucerny.

A gdy wiecie, że Wasi domownicy śniadanie lubią dopełnić słodką nutą, na stole musi koniecznie znaleźć się miód – my wybieramy spadziowy lub gryczany, i oczywiście dżem babcinej roboty.

Zakładając, że wszystkie potrzebne składniki są w domu i czekają na blacie w kuchni, zrobienie 8 kanapek na domowe śniadanie oraz dwóch do szkoły, zajmie nie więcej niż 15 minut. Spróbujcie!

be the first to comment on this article

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *