Pyszna jaglanka na śniadanie

Słotom i chłodom przeciwdziałać należy zanim wychyli się nos poza dom. Do tego celu najlepiej wykorzystać rozgrzewające, doenergetyzowujące i prozdrowotne działanie jaglanki na ciepło. Robi się ją naprawdę szybko i banalnie prosto.

Składniki:
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
Pół szklanki mleka migdałowego
Duże jabłko starte na tarce z grubymi oczkami
Szczypta cynamonu
Łyżeczka oleju kokosowego

W wersji ekskluzywnej, można dodać bakalie.

Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewam olej kokosowy i wrzucam do niego jabłka z cynamonem. Prażę przez 5 minut, aż jabłka lekko zmiękną. Dodaję kaszę jaglaną, mieszam całość dolewając po trochu mleka roślinnego. Ja lubię jaglankę lekko płynną. Jeśli wolicie bardziej zwartą konsystencję, regulujcie ją właśnie ilością dodawanego mleka.

Słodycz mleka migdałowego w połączeniu z jabłkiem powodują, że nie trzeba jej dosładzać. Ale jeśli chcecie połasuchować, dodajcie łyżeczkę miodu. Pycha!

be the first to comment on this article

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *